Dinsdag 3 mei 2016

 

KRB waarschuwt voor onderkoeling
Warm voorzomerweer in het vooruitzicht
Het strandseizoen is nog niet begonnen, maar dat kan snel veranderen. De weerverwachtingen van de komende dagen zijn positief voor hen die van strand en zon houden. Houd er echter rekening mee dat de zee nog geen tijd heeft gehad om op te warmen. De huidige temperatuur van het zeewater is nog maar 11,5 graden. Veel te koud om zonder beschermende kleding in te gaan. Te lang in het koude water (en dat is bij deze temperatuur binnen enkele minuten) kan onderkoeling tot gevolg hebben. De  kerntemperatuur van het lichaam is dan beneden de 35° gezakt. Bij kinderen gaat dit proces veel sneller dan bij volwassen. Warmteverlies wordt ook verergerd door alcoholgebruik. Ook een korte duik in het koude zeewater kan gevaarlijk zijn. Door het koude water kunnen de spieren verkrampen, waardoor zwemmen niet meer gaat.

Niet alleen in de zee ligt onderkoelingsgevaar op de loer. Natte lichamen koelen in de wind ook op het strand snel af. Kinderen hebben hier al spelend aan de waterkant geen erg in, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijk daalt.

De Katwijkse Reddingsbrigade is in het voorseizoen nog niet geheel operationeel. Zeker nu de laatste hand wordt gelegd aan de nog op te leveren nieuwe strandposten, is de inzet beperkt. Uiteraard zal de reddingsbrigade,  als dat nodig blijkt en op kleinere schaal dan in het hoogseizoen, aanwezig zijn op het strand met een rijdende patrouille. Is er dringende hulp nodig, bel dan 112. Vanaf het eerste weekend van juni zijn de posten volledig operationeel.