Zaterdag 9 juli organiseerde de Katwijkse Reddingsbrigade weer SAR Katwijk. In samenwerking met collega-hulpverleners kreeg het massaal toegestroomde publiek een spectaculaire SAR-show voorgeschoteld.

Gedurende de hele dag haalden de deelnemers alles uit de kast om de bezoekers te tonen wat er mogelijk is op het gebied van (zee)reddingswerk. Oude en nieuwe reddingmethoden, varend en in de lucht, grootschalig inzet of individuele hulpverlening… Alle vormen van hulpverlening passeerden deze dag de revue.

Opening

Om klokslag 10:00 uur werd het jaarlijks terugkerende SAR-evenement geopend met de lancering van diverse vaartuigen van de KRB en KNRM vanaf het strand. Met handstakellichten werd het publiek verwelkomd. Direct aansluitend werd er door de helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) een slachtoffer opgepikt vanaf redboot de Redder en op strand afgezet.

Static show

Gedurende de dag was er ook op de Boulevard het nodige materieel uitgestald: van moderne vaartuigen tot oude brandweerwagens. Naast dat er veel te bezichtigen was, was er voor de kinderen de mogelijkheid om een brandje te blussen en te klimmen op de klimtoren van de Marine. Daarnaast was er bij de diverse stands van de hulpverleningsinstanties informatie te verkrijgen over hun werkzaamheden.

Dagelijkse inzet

Op zee en op strand toonden de strandwachten (lifeguards) van de KRB waar zij zich in de zomer dagelijks mee bezig houden. Met behulp van de waterscooters kunnen de lifeguards zeer snel ter plaatse zijn en de benodigde assistentie verlenen. Ook preventie is een belangrijke taak van de KRB: door middel van het plaatsen van de zogenaamde muiboeien en beachflags worden gevaarlijke locaties gemarkeerd om op die manier de bezoekers te waarschuwen. Met de onlangs verschenen animatiefilmpjes probeert de KRB strandbezoekers te informeren over de gevaren van de zee. In één van de filmpjes wordt ook gedemonstreerd wat u moet doen wanneer u in een muistroom terecht komt.

Auto-ongeval Dat samenwerking tussen de diverse hulpverleningsinstanties van cruciaal belang is tijdens een hulpverlening werd rondom het middaguur op de kruising bij de Vuurbaak gedemonstreerd. Ter plekke werd een ongeval tussen drie voertuigen in scene gezet en de Politie, Ambulance en Brandweer demonstreerden hoe zij in een dergelijke situatie gezamenlijk te werk gaan. Helaas kon het Mobiel Medisch team van de Lifeliner vanwege een daadwerkelijke inzet niet meedoen aan het auto-ongeval. Even later is de traumahelikopter alsnog geland op de Boulevard en heeft daar enige tijd static gestaan.

Historie versus moderne techniek

Dat het reddingswerk de afgelopen decennia grote veranderingen heeft doorgemaakt, blijkt onder andere uit de verandering in materiaal. Waar hulpverleners anno 2016 gebruik maken van hypermoderne materiaal en geavanceerde techniek, was dat vroeger wel anders. De geschiedenis van het varend redden kon het publiek onder andere bewonderen bij de historische motorstrandreddingsboot ‘Kurt Carlsen’.

Net als vorige jaar werd tijdens SAR Katwijk aandacht besteed aan innovatieve oplossingen op het gebied van Search & Rescue met behulp van drones. In samenwerking met Dutch Drone Company kreeg het publiek een demonstratie hoe een drone ingezet kan worden om vermiste duikers op te sporen. De drone streamde zijn camerabeelden rechtstreeks naar een groot scherm op het strand, zodat het publiek alles ‘live’ kon volgen.

Handhaving Naast het reddingswerk wordt op strand en op zee ook de openbare orde en veiligheid gehandhaafd door diverse instanties. Door het Kustwachtvliegtuig ‘Dornier’ werd op zee een verdacht vaartuig opgemerkt. In samenwerking met de Zeearend en de Douane werd de bemanning van de boot op het strand gearresteerd. Op de kant bleek het te gaan om drugssmokkel.

Grootschalige hulpverlening

Ook op zee is samenwerking tijdens een grootschalig ongeval van groot belang. Dit werd aan het publiek getoond door een aanvaring tussen twee schepen te simuleren. Door de diverse varende eenheden van de reddingsbrigade en KNRM werden slachtoffers van het inmiddels in brandstaande schip ‘De Zaandam’ afgehaald. De toestand van één van de slachtoffers was zo verslechterd dat er op het strand gestart werd met een reanimatie. Ook demonstreerde de NHV-helikopter hoe door middel van een hoist snel een slachtoffer van boord gehaald kan worden. Bij een dergelijke hulpverlening telt iedere seconde.

Jeugd

Dat voor het redden van een drenkeling niet altijd de inzet van een boot nodig is, demonstreerde de jeugdploeg van de Katwijkse Reddingsbrigade. Een enthousiaste club jonge vrijwilligers voerde diverse reddingsacties uit, waaronder een redding met een redlijn en het zwin afzoeken.

Afscheid

Aan het einde van de middag namen alle eenheden afscheid van het publiek en kwam er een einde aan een zeer geslaagde SAR Katwijk 2016. We willen alle deelnemers en sponsors bedanken voor hun bijdrage aan deze editie van SAR Katwijk. Met het einde van deze editie start direct ook de voorbereiding voor 2017 en binnenkort hopen we datum voor volgend jaar bekend te maken.

IMG_2777 IMG_2794