Lifeguard Willemijn die bij ons actief lid is, is geïnterviewd door de EO lees het stuk hieronder:

csm_BEAM-Willemijn-reddingsbrigade_a68ae67500

Terwijl jij afgelopen zomer op je handdoekje langs de Hollandse Costa lag, tuurde Willemijn (16) geconcentreerd over de mensenmassa’s, op zoek naar een drenkeling of verdwaald kind. Nog één toets en ze is officieel ‘lifeguard’ bij de Katwijkse Reddingsbrigade. Hoe kom je erbij om dat te worden en wat houdt het in? BEAM vroeg Willemijn het hemd van het life, uh… lijf.

Bij het woord ‘lifeguard’ denk je al gauw aan een grote man, gespierde en gebruinde torso, rode zwembroek, haren strak in de wax. Ik moet dus wel even knipperen als ik een jonge meid met krullen de strandtent in zie lopen waar we hebben afgesproken. Spieren blijken niet het belangrijkste bij de reddingsbrigade, hoor ik al snel. “Het gaat vooral om conditie en techniek. Daar worden we dan ook goed op getraind. Met een runswimrun bijvoorbeeld, waarbij we van de post door het zand naar zee moeten rennen, daar een heel stuk moeten zwemmen en dan weer door het zand terug. Voordat je bij zee bent, ben je al buiten adem.”

Lid zijn van de reddingsbrigade betekent: het hele jaar door trainen, een boekwerk met belangrijke informatie in je hoofd stampen, in de zomermaanden ‘wacht zitten’ op één van de twee posten op het Katwijkse strand en in actie komen als strandgasten in gevaar zijn. Willemijn vertelt er vol enthousiasme over: “Zwemmen vond ik altijd al leuk. Mijn moeder las in de krant dat als je zwemdiploma a en b hebt, je mag gaan trainen bij de reddingsbrigade. Ik was een jaar of zes toen ik daarmee begon. Gewoon in het zwembad, hoor. Daar leer je de basis: hoe je een drenkeling met je meeneemt in het water, hoe je die vervolgens het water uittrekt, hoe je diegene moet aanspreken, enzovoort. Vanaf je twaalfde mag je door naar het strand.”

Stroming testen
Hoe zo’n dag ‘wacht zitten’ op het strand er dan uitziet? “We komen rond half 10 aan, ontbijten met z’n allen, hijsen de vlaggen en testen de stroming. Het is namelijk wel handig dat je een beetje weet hoe de muien liggen.” Muien, dat zijn toch die dingen die heel gevaarlijk zijn? Willemijn tekent het voor mij met haar vinger op de tafel. “In het water aan de kust liggen zandbanken. Daar zit ruimte tussen. Als het eb wordt en het water trekt zich terug, kan de stroming heel sterk worden. Hoe sterk de stroming is verschilt per dag, dus testen dat ‘s ochtends. Gewoon door met een waterscooter en een plank het water op te gaan en je even te laten drijven. Als de stroming te sterk is, zetten we er vlaggen bij dat je daar beter het water niet in kunt gaan.

Waar we op letten? Of mensen niet te ver de zee in gaan, of kinderen niet te dicht bij het water zitten als het weer vloed wordt, of kit surfers wel weer boven komen als ze een duik in het water hebben genomen. Als veel mensen ineens naar één plek op het strand stromen, weet je dat het mis is. Dan zeggen we tegen elkaar: ‘De pleuris breekt uit’.” Wat Willemijn tegenkomt op een drukke stranddag verschilt enorm. “Van kwallenbeten, splinters en hoofdpijn tot mensen die in het water in de problemen komen of hysterische ouders die hun kind kwijt zijn. Ik heb wel eens meegemaakt dat een vrouw van haar paard was gevallen, en het paard was vervolgens op haar buik gestapt. Best heftig.”

Mouwtjes
Omdat Willemijn nog niet officieel lifeguard is, hoeft ze nog niet verplicht wacht te zitten. Toch maakte ze afgelopen zomer de nodige uren om ervaring op te doen. “Het leuke is: omdat ik al van kinds af bij de reddingsbrigade zit, heb ik er veel vrienden gemaakt. Soms denk ik op een mooie dag wel eens: irritant dat ik nu over het strand moet lopen met zo’n shirtje van de reddingsbrigade, dan krijg ik een zo’n lelijke afdruk van de mouwtjes op mijn armen. Dat neem ik dan maar voor lief. En maak je om mij zorgen: ik heb echt nog genoeg tijd om te zonnen.”

Tekst: Charlotte van Egmond