De reddingsbrigades in de regio Hollands Midden hebben vandaag in het Groene Hart de onderlinge samenwerking kunnen oefenen. Elke afzonderlijke Reddingsbrigade in Nederland verleent bijstand bij onder meer evenementen.

In de omvorming van een landelijke naar een regionale opzet, moeten die afdelingen ook goed kunnen samenwerken. Het gaat om inzet, communicatie en dergelijke. Geen wedstrijd, maar een zo realistische oefening in de onderlinge samenwerking.

De deelnemende reddingsbrigades uit Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk en Waddinxveen wisten niets van de bedachte ‘rampen’. In en rond Gouda waren zaterdag twee scenario’s.

Jacht
In de ochtend werd bij Waddinxveen geoefend met een onder water gelopen eiland, waar een drukbezocht zomerkamp was. Terwijl de hulpverleners hard aan het werk waren, kwam een tweede melding over een brand op een jacht in de Gouwe bij Gouda.

’s Middags was er een ‘noodsituatie’ aan boord van het voormalige marine patrouillevaartuig Freyr, nu eigendom van het Zeekadetkorps Gouda. Vooral die laatste operatie, niet ver van de binnenstad van Gouda, trok publieke belangstelling.

Brancard
Slachtoffers werden vanuit het ruim met brancard en via een lier van het schip op de bootjes van de reddingsbrigades afgezet. Het was niet de eerste en ook niet de laatste oefening. Juist dit soort dagen, aldus de reddingsbrigades, dragen bij aan een goede samenwerking als het er echt op aankomt.

Tekst: Ruud F. Witte 29-10-16, AD.nl