De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) organiseert dit jaar op zaterdag 8 juli het International Search And Rescue Event (SAR). Dit toonaangevende evenement is het hoogtepunt van het jaar voor de vrijwilligers van de KRB. Het hele jaar werken de vrijwilligers samen om SAR Katwijk tot een groot succes te maken. Met een bomvol programma tussen 10.00 uur en 16.00 uur hoeft u zich geen moment te vervelen. SAR vindt plaats op het strand en op de Boulevard, nabij de Vuurtoren. De Katwijkse Reddingsbrigade biedt het publiek een informatieve en spectaculaire dag. Er wordt samengewerkt met onder andere de KNRM, politie, brandweer, ambulancedienst en de Kustwacht. Ook is er een uitgebreide static show waar voor jong en oud veel te bezichtigen is. Tijdens deze dag kan iedereen iets leren en zien van het reddingswerk in Katwijk en Nederland. Zie voor meer info www.sarkatwijk.nl en www.krb.nl

 

De Katwijkse Reddingsbrigade
De KRB is een grote vereniging die zich inzet voor de veiligheid op het strand. Dat doen zij preventief door voorlichting, zwemlessen en patrouilles. Maar de vrijwilligers van de brigade verlenen ook eerste hulp in het geval van een incident of ongeval. Een vaak onschuldige kwallenbeet wordt behandeld, maar een zoekactie op zee bij een melding van een watersporter in nood behoort ook tot de taken van de KRB. Een keer per jaar nodigt de KRB collega-hulpverleners uit tijdens de SAR om te laten zien wat zij doen om een strandbezoek leuk en veilig te laten zijn.

SAR Katwijk
SAR Katwijk is al enkele decennia een begrip in Katwijk en omstreken, wellicht bij u ook wel bekend als de reddingsdemonstratie die vroeger op de eerste zaterdag van augustus werd gehouden. Al enige jaren wordt het evenement in juli georganiseerd onder de internationale naam SAR Katwijk wegens de toename van het grote aantal internationale bezoekers. Een spectaculair evenement vraagt om spectaculaire deelnemers. Ook dit jaar staat het programma weer bol van bijzondere participanten. Gedurende de dag zullen de deelnemers de onderlinge samenwerking ter land, ter zee en in de lucht demonstreren. Het afgelopen jaar heeft de organisatie naar mogelijkheden gezocht om het programma op enkele onderdelen te vernieuwen. Zo zal onder andere het verkeersongeval, dat jaarlijks op de Boulevard plaatsvindt, in een ander jasje gestoken worden.
Tijdens het evenement wordt ook teruggegrepen naar de historie van het reddingswerk met onder andere enkele historische voertuigen. Maar we kijken ook naar de toekomst en zullen u kennis laten maken met enkele innovatieve uitvindingen, zoals reddingen met drones en afstandbestuurbare reddingsrobots.
Op de Boulevard zal een uitgebreide static show opgesteld staan, waar allerlei materiaal uitgestald staat om bezichtigd te worden. Ook voor de kinderen is er voldoende te beleven en kunnen zij zelf ervaren hoe het is om zelf even een hulpverlener te zijn. Het einde van de zuid-Boulevard zal veranderen in een helikopterplatform waar gedurende de dag diverse vliegbewegingen zullen plaatsvinden.

Meer informatie
Meer informatie over de deelnemers en het programma van SAR 2017 en de KRB kunt u vinden op www.sarkatwijk.nl en www.krb.nl