Zaterdag 8 juli organiseerde de Katwijkse Reddingsbrigade weer SAR Katwijk. In samenwerking met collega-hulpverleners kreeg het massaal toegestroomde publiek een spectaculaire SAR-show voorgeschoteld. Gedurende de hele dag haalden de deelnemers alles uit de kast om de bezoekers te tonen wat er mogelijk is op het gebied van (zee)reddingswerk. Oude en nieuwe reddingsmethoden, varend en in de lucht, grootschalige inzet of individuele hulpverlening. Alle vormen van hulpverlening passeerden deze dag de revue.

Opening

Zowel het ochtend- als het middagprogramma werd geopend met een kort filmfragment. De hulpdiensten zijn 24/7 inzetbaar, maar niet de hele dag op het strand aanwezig. De hulpverleners worden na een alarmering van een strandbezoeker opgeroepen door de Meldkamer via een pager waarin een meldtekst verschijnt. In het filmpje wordt getoond hoe een alarmering in zijn werk gaat en ziet u hoe hulpverleners richting het strand snellen om hulp te verlenen. Het moment van lancering van de varende eenheden van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) en de Edith Grondel van KNRM Katwijk was live op het strand te zien. In zee troffen de strandwachten een raft aan met enkele opvarenden, waarvan ook personen vermist waren in het water. De SAR helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) sloot zich aan bij de zoekslag net als de NH1816 van KNRM station IJmuiden. Door de NHV werd een slachtoffer opgepikt vanaf de NH1816 en op het strand afgezet, waarna het slachtoffer door de terreinwagen van de KRB opgevangen werd.

Demonstratie Boulevard

Het demonstratieterrein op de Boulevard werd tot afgelopen jaar alleen gebruikt voor de demonstratie van een grootschalig auto-ongeval. Gezien de toename van het aantal deelnemers en bezoekers, zijn er dit jaar voor het eerst de hele dag door demonstraties geweest op het demonstratieterrein op de Boulevard. De demonstraties werden verzorgd door de KRB, Politie, Ambulancedienst en Brandweer. Zo demonstreerde de Politie een uitpraatprocedure en diverse aanhoudingstechnieken. De Brandweer liet zien hoe een slachtoffer uit een huis getakeld wordt en hoe na een aanrijding een auto wordt opengeknipt. De Ambulancedienst verleende in samenwerking met de strandwachten van de KRB hulp aan twee fietsers. Om 11:20 uur was er een grootschalige multidisciplinaire demonstratie waarbij alle hulpverleners betrokken waren. Door enkele relschoppers was een bouwkeet in brand gestoken en deze relschoppers keerden zich tegen de Politie. De rellende jongeren werden door de Politie verdreven, zodat het terrein veilig was voor de Brandweer en Ambulance om de brand te blussen en het slachtoffer, die nog in de bouwkeet aanwezig was, Eerste Hulp te verlenen.

Static show

Gedurende de dag was er ook op de Boulevard het nodige materieel uitgestald: van moderne vaartuigen tot oude brandweerwagens. Naast dat er veel te bezichtigen was, konden kinderen zich verkleden als politieagent of plaats nemen in de astronautentrainer van ESA Estec. Daarnaast was er bij de diverse stands van de hulpverleningsinstanties informatie te verkrijgen over hun werkzaamheden.

Dagelijkse inzet

De KRB is de organisator van dit toonaangevende evenement. De Katwijkse Reddingsbrigade voert in opdracht van de gemeente de strandbewaking uit langs de Katwijkse kust. In de zomerperiode zijn de strandwachten dagelijks actief van 09:30 – 18:00 uur. De strandbewaking wordt uitgevoerd vanaf twee strandposten. Tijdens SAR Katwijk demonstreerden de strandwachten van de KRB waar zij zich in de zomer dagelijks mee bezig houden. Door de strandwachten wordt veel preventief werk verricht. Zo heeft u tijdens SAR Katwijk kennis kunnen maken met de waarschuwingsvlaggen, werden de animatiefilmpjes over de gevaren van de zee getoond en heeft u gezien hoe gevaarlijke muien gemarkeerd worden door muiboeien en beachflags.

In geval van nood komt ook de reddingsbrigade in actie. Hiervoor gebruiken de strandwachten moderne reddingsmiddelen, zoals een terreinvoertuig, ATV, boten en waterscooters. Op deze manier zijn de strandwachten snel ter plaatse in situaties waarbij vaak elke seconde telt.

Historie versus moderne techniek

Dat het reddingswerk de afgelopen decennia grote veranderingen heeft doorgemaakt, blijkt onder andere uit de verandering in materiaal. Waar hulpverleners anno 2017 gebruik maken van hypermoderne materialen en geavanceerde technieken, was dat vroeger wel anders. De geschiedenis van het varend redden kon het publiek onder andere bewonderen bij de historische motorstrandreddingsboot ‘Kurt Carlsen’. Ook de jeugdploeg van de KRB demonstreerde hoe je met een lijnredding of een menselijke ketting, de zogenaamde kettinggreep, een slachtoffer uit het water kan halen.

SAR Katwijk streeft er naar om het publiek ook vooruitstrevende reddingstechnieken voor te schotelen. Zo was ook dit jaar weer de Dutch Drone Company aanwezig. Door middel van een drone werd er een reddingsboei met een rookpot naar een drenkeling gebracht. De rookpot werd door de drenkeling ontstoken, waardoor de drenkeling goed zichtbaar was voor de bemanning van een helikopter of in dit geval een waterscooter om in veiligheid gebracht te worden.

Dit jaar was voor het eerst reddingsbrigade Castricum aanwezig met Emily. Emily is een afstandbestuurbare reddingsrobot en fungeert als ‘drijvend eiland’. Een slachtoffer kan zich aan Emily vasthouden totdat er een varende eenheid gearriveerd is om het slachtoffer naar de kant te brengen. Via Emily kan het slachtoffer gerust gesteld worden en kunnen instructies gegeven worden. Tijdens één van de demonstraties werd Emily vanuit de helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen naar beneden gegooid en vervolgens vanaf de reddingboot Edith Grondel door de operator naar het slachtoffer gestuurd.

Handhaving

Naast het reddingswerk wordt op strand en op zee ook de openbare orde en veiligheid gehandhaafd door diverse instanties. Door het Kustwachtvliegtuig ‘Dornier’ werd op zee een verdacht vaartuig opgemerkt. In samenwerking met de Zeearend en de Douane werd de bemanning van de boot op het strand gearresteerd. Op de kant bleek het te gaan om drugssmokkel.

Gedurende het middaguur was er ook een flyby van de KLPD helikopter AW139. De AW139 was voor het eerst te bewonderen tijdens SAR Katwijk.

Grootschalige hulpverlening

Gedurende de dag heeft u zowel op de Boulevard als op het strand diverse grootschalige hulpverleningen kunnen zien. Een goede onderlinge samenwerking tussen de verschillinde hulpverleners is in deze van cruciaal belang. Bij een dergelijk incident telt iedere seconde. Daarom oefenen de diverse hulpverleningsinstanties ook regelmatig met elkaar om zo een hulpverlening zo optimaal mogelijk te kunnen laten verlopen.

Jeugd

Het één na laatste onderdeel van het middagprogramma was een presentatie van de jeugdploeg van de Katwijkse Reddingsbrigade. De jeugdploeg bestaat uit een club enthousiaste vrijwilligers die bij de KRB de opleiding tot strandwacht volgen. De strandwachten in spe zijn tussen de 12 en 15 jaar oud en de strandwachten van de toekomst. Deze enthousiaste club strandwachten demonstreerde een redlijn, kettinggreep en zwin afzoeken.

Afscheid

Aan het einde van de middag namen alle eenheden afscheid van het publiek en kwam er een einde aan een zeer geslaagde SAR Katwijk 2017. We willen alle deelnemers en sponsors bedanken voor hun bijdrage aan deze editie van SAR Katwijk. We hopen u graag in 2018 weer terug te zien. 2018 zal voor de reddingsbrigade een bijzonder jaar zijn, de vereniging bestaat dan 95 jaar. Ook tijdens SAR Katwijk zullen we aandacht besteden aan dit jubileum. De datum voor 2018 zullen we zo spoedig mogelijk bekend maken. Bekijk voor meer informatie www.krb.nl of www.sarkatwijk.nl