6 januari jl. was de nieuwjaarsreceptie van de Katwijkse Reddingsbrigade. Leden konden elkaar onder het genot van een hapje en een drankje het beste wensen voor 2018. Ook de voorzitter hield zijn jaarlijkse nieuwjaarsspeech; zo werden het aantal geslaagden van het jaar 2017 en het 95e jubileum jaar van de KRB genoemd. Met als afsluiting: “Wij zijn de KRB en misschien is dat juist de sleutel van wat we bereiken”.

Hieronder de speech van de Micheal van der Plas (voorzitter Katwijkse Reddingsbrigade)

 • 45 geslaagden jeugdstrandwachten
 • 10 Lifeguards
 • 3 Sr Lifeguards
 • 5 Schippers
 • 7 Schippers voor de waterscooters
 • 272 geslaagden in het zwembad
 • 12 nieuwe zwembad instructeurs
 • 4 examinatoren
 • 11 nieuwe EHBO’ers
 • 110 strandwachten die zich 1 of meerdere keren ingezet hebben afgelopen zomer
 • Scholenprojecten
 • SAR Katwijk
 • Beveiligingen van verschillende evenementen op strand en op het binnenwater
 • Oefeningen
 • Jeugddag
 • Kerstdiner
 • Lasergamen
 • Italiaanse avond
 • Soos
 • Eneco luchterduinenfonds
 • Ontwikkelingen van nieuwe systemen
 • Klussen in de Loods
 • Klussen op de Post
 • Cursussen

” Zomaar een greep van wat we allemaal met elkaar hebben bereikt in 2017!
En dat is dan lang nog niet alles.
Maar het geeft goed weer wat er allemaal in een jaar, binnen de KRB, kan gebeuren.

Allemaal van harte gefeliciteerd met het 95 jarig jubileumjaar van de Katwijkse Reddingsbrigade!
95 is de leeftijd der zeer sterken. En dat heeft de KRB wel bewezen. Zeer sterk in het voorkomen van verdrinkingsongevallen, zeer sterk in het organiseren van activiteiten, opleidingen, enzovoort en vooral zeer sterk in het samen vereniging zijn.

Ik vraag me af of er wat dat betreft in al die 95 jaar veel veranderd is. Dit is waar de KRB al die jaren voor heeft gestaan en dat de komende jaren ook wil staan.

Heel uitbundig zal dit jubileum niet gevierd worden, maar er staan toch wat extra leuke activiteiten op het programma. Zo zal de jeugddag wat uitgebreider worden en staat er weer een Wampex op het programma, is het al vol? Overigens, bij die laatste heb ik vernomen dat de onverslaanbare 1e plaats er dit jaar een nieuwe concurrent bij heeft. De dames in kwestie zijn al volop in training dus mannen, wees gewaarschuwd.

Ook willen we met dit jubileumjaar een symbolische start maken richting het 100 jarig bestaan van de KRB in 2023. Het duurt nog wel even maar wat is 5 jaar om van dat jubileum een groot feest te maken. We kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen al is het alleen maar om alvast een beetje te gaan sparen. Dus voor de creatievelingen, laat de raderen maar alvast een klein beetje draaien.

Als je 95 jaar bestaat is er heel wat de revu gepasseerd. Huwelijken, geboortes, mensen die we moeten missen…. In al die jaren deel je lief en leed met elkaar. Het is goed om aan elkaar te denken en naar elkaar om te zien. Zo denken we aan Koen, het zoontje van Pascal en Marielle Langeveld. Koen zal aankomende week een ingrijpende operatie ondergaan. De meeste zullen Koen misschien niet kennen, maar goed om stil te staan met wat er bij leden binnen de vereniging speelt. Vanuit het bestuur zullen we nog wat van ons laten horen.

De schijnwerpers op de KRB zijn nog niet gedoofd. Nog steeds worden we geregeld benaderd voor rondleidingen en is er nog steeds veel interesse in ons werk. Dat bewijs maar dat een actieve vereniging ook actief wordt gezien. Andere brigades blijven dan ook geïnteresseerd in onze werkwijze en hoe we het dan toch voor elkaar krijgen dat we zoveel zwemmers en actieve leden hebben. Vooral de buurtbrigades van Wassenaar en Noordwijk bezoeken de posten met regelmaat om te informeren naar hoe we de dingen doen en naar de nieuwbouw.

Daarnaast zijn we financieel ook goed bedacht in 2017. Zo was er de schenking uit de nalatenschap van een oud bestuurslid van de KRB en het Eneco Luchterduinenfonds waarmee de zonnepanelen gefinancierd zijn. Met die laatste mag nog genoemd worden dat de promotie om de prijs binnen te slepen op volle toeren gedraaid heeft met het mooie PR filmpje.

Ook in 2018 staat er het nodige te gebeuren. Het bestuur wil iedereen oproepen mee te blijven denken en kritisch te blijven over de uitvoering van ons werk als Reddingsbrigade. Vorig jaar zochten veel leden het bestuur op met ideeën en discussie en we hopen dat jullie het bestuur ook dit jaar weer weten te vinden als dat nodig is. We zullen ook verder moeten kijken dan alleen 2018, waaronder met een nieuw meerjarenplan en begroting en daarin de Risicoinventarisatie meenemen die een basis moet worden van het reddingswerk. Die laatste zal binnenkort worden afgerond en worden aangebonden aan de gemeente. We hopen ook meer duidelijkheid te krijgen over de Loods wat daar mee gaat gebeuren. De samenwerking met de KNRM Katwijk blijft onveranderd doorgaan. En ook de samenwerking met de gemeente Katwijk heeft in 2017 een duidelijk intensiever karakter gekregen en zal dat in 2018 ongetwijfeld nog meer worden. Een agenda met leuke activiteiten vanuit de Activiteiten Commissie die ik extra wil onderstrepen omdat hiermee het vereniging zijn, teambuilding en elkaar ontmoeten een hoofdrol spelen. En natuurlijk alle werkzaamheden die door een ieder worden uitgevoerd, gewoon omdat je iets wil betekenen voor de vereniging. Want dat is iets wat we niet moeten vergeten, dat we naast onze verplichtingen, professionaliteit en hoe er naar ons gekeken wordt, lol en plezier hebben in dat wat we doen voor de club. Want wij zijn de KRB en misschien is dat juist de sleutel van wat we bereiken.

Ik wens jullie een goed en gezond 2018 toe!”