De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) waarschuwt voor de gevaarlijke zee bij de Uitwatering.

In de afgelopen weken zijn watersporters in nood gekomen in de buurt van de Uitwatering in Katwijk. Bij een te hoge waterstand in de Rijn wordt op die plek water naar zee gepompt, dit wordt spuien genoemd. De stroming die dit teweeg brengt is bijzonder gevaarlijk voor zwemmers en watersporters.

Het spuien wordt aangegeven met een oranje zwaailicht bovenaan de uitwatering. Het advies aan watersporters is om in dat geval uit de buurt van de uitwatering te blijven. Voor surfers is het aanlokkelijk om gebruik te maken van de sterke stroming naar zee, maar bij de watersporters die onlangs te water raakten in het gebied, zit de schrik er flink in. Vooral de minder gevorderde surfers doen er goed aan advies in te winnen voordat zij de zee in gaan.

Informatie bij surfschool 
Omdat in deze periode van het jaar de vrijwilligers van de KRB nog niet aanwezig zijn op het strand verwijzen zij surfers en andere watersporters naar Surfschool Katwijk voor informatie over de actuele condities. De surfschool is gevestigd nabij de Noordpost van de KRB. Vanaf juni is de KRB weer volledig operationeel.

Ziet u iemand in nood? Bel dan 112. De lifeguards worden dan gealarmeerd via pagers en komen direct naar het strand om hulp te verlenen. U kunt helpen door het slachtoffer in het zicht te houden, zodat wij weten waar hulp nodig is.