Vereniging 2017-10-18T19:05:54+00:00

De vereniging

Wij, de Katwijkse Reddingsbrigade hebben 1 missie en die luid als volgt: Het voorkomen van verdrinkingsongevallen.
Dit doen wij met al onze opgeleide vrijwilligers. Wij willen verdrinkingsongevallen voorkomen door een goede actieve preventie.
Neem bijvoorbeeld de informatie boekjes die wij in diverse talen hebben afgedrukt, zodat toeristen uit het buitenland ook onze informatie goed kunnen gebruiken en ongevallen voorkomen. Een goede actieve preventie is belangrijk voor het voorkomen van verdrinkingsongevallen zo zorgen wij voor diverse opleidingen in het zwembad en op het strand, ook maken wij in de zomerperiode veel patrouilles over het strand en voeren we jaarlijks een reddingsdemonstratie uit; SAR Katwijk. Wij werken samen met Reddingsbrigade Nederland en met de KNRM.
Met beide organisaties hebben we veel te maken en samen zijn wij 1 voor het bewaken van de kust in Katwijk!

rednedknrm

Geschiedenis

Voor het begin van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) gaan we terug in de tijd, namelijk het jaar 1923. Op initiatief van een inspecteur van de Katwijkse politie en de Noordwijkse Reddingsbrigade werd op 14 maart, tijdens een ledenvergadering, het bestaan van de vereniging een feit.

Vanaf 1928 laat de brigade van zich horen door een grote reddingsdemonstratie te organiseren in samenwerking met brigades uit Noordwijk en Den Haag. In juli 1928 werd door een gift van prinses Juliana de eerste roeivlet aangeschaft. Ook de zwemopleidingen lopen dat jaar voortvarend. Vooraf aan de praktijkles, die ’s zomers in het binnenwater plaatsvond, krijgen de cursisten in de winter eerst les in droogzwemmen op een oude zolder.

Oude noordpost

Oude noordpost

Omdat de brigade zelf inkomsten moest genereren werd regelmatig een bazaar gehouden. Uiteindelijk kon in 1935 de eerste bebouwing op strand worden gerealiseerd aan de zuidkant van het Katwijkse strand. In 1936 werd aan de noordkant van het strand ook een strandpost geplaatst.

Helaas kende de strandposten geen lange levensduur. In de Tweede Wereldoorlog werd het strand als verboden gebied verklaard en moesten de posten op last van de Duitsers worden afgebroken. Na de oorlog werd volgens een rooster zowel in de week- als weekenddagen uitkijk gezeten op nieuwe posten. Het zat de brigade niet mee toen de posten in januari 1953 tijdens de stormvloedramp compleet wegspoelden.

In 1954 werd – met medewerking van de gemeente – gestart met de wederopbouw van de Zuidpost op een bunkerrand aan het einde van de Boulevard. De Noordpost werd enkele jaren later opnieuw opgebouwd. Deze posten zijn in 2015 gesloopt vanwege nieuwbouw.

Materiaalloods

Materiaalloods

Na de materialen jarenlang op diverse plaatsen te hebben ondergebracht bleek een eigen opslagruimte noodzakelijk. In 1965 werd deze opslagloods op feestelijke wijze in gebruik genomen door met de eerste portofoon opdracht te geven de vlag bij de loods te hijsen. Het gebouw werd in 1981 gesloopt door vernieuwing van de uitwatering waarna in 1984 de materiaalloods werd geopend die er – tot op heden – nog steeds staat aan de Kanaaldijk.

Opmerkelijke actie

Op 15 Augustus 1973 kwam een Brequet Atlantic van het Marine Vliegkamp in de problemen bij een proefvlucht na onderhoud. De gezagvoerder besloot een noodlanding op zee te maken. Doordat het een zomerse dag was hebben veel mensen, en oplettende strandwachten van de KRB, dit kunnen bekijken. De KRB heeft samen met een vissersbootje en een boot van de Wassenaarse Reddingsbrigade de bemanning in veiligheid gebracht.