Strandopleidingen

IMG_0228De Strandwachtopleidingen vormen één van de belangrijke pijlers voor de operationele inzet van de Katwijkse Reddingsbrigade. Hier leren de KRB-ers de beginselen van het strandwachterswerk en later, volgt een verdieping op de opgedane ervaring. De opleidingen starten vanaf 12 jaar met een jeugdstrandwachtopleiding. Deze opleiding vormt voor velen de basis, maar ook later instromen is geen punt. In de latere opleidingen leren de strandwachters in spee het ‘echte’ reddingswerk. Het varen bij zwaar weer, het rijden met het hulpverleningsvoertuig, reanimatie, maar ook het sociale werk van het omgaan met verontruste ouders. Een erg leerzame, soms spectaculaire maar bovenal boeiende hobby.

Bij jeugdstrandwacht 1 leer je de basis om een echte strandwacht te worden. Tijdens de lessen krijg je uitleg over de gevaren van de zee en het strand, maar ook hoe gevaarlijk de mensen zelf eigenlijk zijn! In het praktijkgedeelte leer je hoe je jezelf kunt redden en hoe je met elkaar een drenkeling kunt redden, dit doen we door jullie de lijnredding en de kettinggreep te leren. Natuurlijk wordt er ook nog wat aan de conditie gedaan door te zwemmen in de zee. Aan het eind van de zomer is het examen. Ben jij voor 1 september 12 jaar? Kom dan de 1e maandag van juni naar de Zuidpost! Als je nog vragen hebt kun je via de mail contact opnemen met de Strandopleidingen commissie.
In deze cursus gaan we een stapje verder dan bij jeugdstrandwacht 1. We gaan dieper in op de theorie over de gevaren op het strand en in de zee. Maar ook leer je in de praktijk een nieuwe manier om een drenkeling te redden. We gaan namelijk zwin afzoeken. Tijdens het zwemmen leer je grepen om drenkelingen te vervoeren en om jezelf te bevrijden als een drenkeling je uit angst vastpakt. Heb je de jeugdstrandwacht 1 cursus niet gedaan, maar ben je wel voor 1 september 13 jaar, dan mag je gewoon in deze groep starten. De cursus start op de 1e maandag van juni op de Zuidpost! Als je nog vragen hebt kun je via de mail contact opnemen met de Strandopleidingen commissie.
Wanneer je voor 1 september 14 jaar oud bent mag je mee doen aan de jeugdstrandwacht 3 cursus. Jeugdstrandwacht 3 is een hele leuke en gevarieerde cursus. Tijdens de jeugdstrandwacht 3 cursus maak je voor het eerst kennis met varen, je leert hoe de boot werkt, en hoe de boot gebruikt word om mensen te redden. Naast varen leer je hoe je moet communiceren met portofoons, en hoe je strandreddingen moet uitvoeren. Ook zal je dit jaar voor het eerst stage uren moeten maken, dit betekent dat je een aantal keer tijdens wachtdagen naar een van de strandposten moet komen, zo leer je niet alleen tijdens de cursus, maar ook in de praktijk.
Met de Lifeguard opleiding start je met de opleiding om een volledig zelfstandig strandwacht te worden. Om te mogen starten met de Lifeguard opleiding moet je minimaal 15 jaar zijn en in het bezit van erkend Eerste Hulp/EHBO diploma zijn.

Tijdens de lessen op het strand wordt de theorie behandeld en in de praktijk gebracht met daarbij de verschillende reddingsmethoden. Daarnaast leren we jullie welke communicatie middelen wij hebben en hoe je daar mee om moet gaan. Ook werken wij aan de conditie: wij proberen elke les een stukje te gaan hardlopen en zwemmen. In het water zullen wij dan ook gaan oefenen met bevrijdingsgrepen, vervoersgrepen en andere reddingsmethodes.

Naast de lessen loop je onder andere een stageweek mee als wachtlid gedurende de weekwacht. Daarnaast maak je ook een aantal stageuren om ervaring op te doen als bemanningslid van een lopende of varende patrouille.

KRB schipper kan je volgen vanaf 16 jaar, maar je moet eerst in het bezit zijn van het diploma “Lifeguard”. Als je deze hebt behaald kan je de opleiding KRB schipper volgen. De opleiding houdt in dat je leert varen met de boot. Daar komen ook nog andere dingen bij kijken zoals: je eigen veiligheid, gevaren van de zee, hoe om te gaan met het materiaal. De opleiding is ingedeeld in een aantal pvb`s die je moet behalen. Deze pvb’s ga je oefenen met een vaarinstructeur en als jij denkt dat je een pvb beheerst dan kan je examen doen. Al met al een super leuke opleiding om te volgen.
Wanneer je in bezit bent van een KRB-Schipper diploma kan je beginnen met de Senior Lifeguard opleiding. Met die opleiding wordt je opgeleid om leiding te geven aan andere strandwachten. Om te mogen starten met de Senior Lifeguard opleiding moet je minimaal 17 jaar zijn, in het bezit van erkend Eerste Hulp/EHBO diploma zijn en Lifeguard diploma hebben.

Tijdens de lessen op het strand wordt de theorie behandelend en in de praktijk gebracht met daarbij de verschillende reddingsmethoden. In deze opleinding leren we je hoe je je wacht moet aansturen. En hoe je het beste kunt handelen bij een actie.

Naast de lessen loop je onder andere een aantal stagedagen mee als wachtlid gedurende de weekend of weekwacht. Daarnaast maak je ook een aantal stageuren om ervaring op te doen als bemanningslid van een lopende of varende patrouille. Ook wordt er tijdens de cursus gewerkt aan de conditie.

Locatie en tijden

Van juni tot september

 • Jeugdstrandwacht 1 (v.a. 12 jaar)
  Donderdag 19:00-21:00
  KRB Noordpost

 • Jeugdstrandwacht 2 (v.a. 13 jaar)
  Donderdag 19:00-21:00
  KRB Noordpost

 • Jeugdstrandwacht 3 (v.a. 14 jaar)
  Dinsdag 19:00-21:00
  KRB Zuidpost

 • Lifeguard (v.a. 15 jaar)
  Maandag 19:00-21:00
  KRB Noordpost

 • KRB Schipper (v.a. 16 jaar)
  Eigen inbreng aan de hand van PvB’s

 • Senior Lifeguard (v.a. 17 jaar)
  Maandag 19:00-21:00
  KRB Noordpost

 • Reddingsbrigadechauffeur (specialisatie)
  Praktijk en theorie opleiding

 • RWC Operator (specialisatie)
  Praktijk en theorie opleiding