Zwemopleidingen


In een waterrijk land als Nederland is goed leren zwemmen van groot belang. Niet alleen om zelf plezier in het water te kunnen beleven, maar ook om jezelf te kunnen redden in een noodsituatie.
Bij de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) leren kinderen op een leuke manier hoe zij veilig op en rond het water kunnen zijn. Daarnaast wordt de basis gelegd voor het zwemmend redden.

Jonge redders

Sinds 2015 werkt de KRB met de diplomalijn Jonge Redders. Dit is een nieuwe, leuke manier om kinderen alle kindaspecten van waterveiligheid bij te brengen. De kinderen leren nog beter te zwemmen, werken aan de conditie en ontwikkelen vaardigheden die nodig zijn om zichzelf (survival) en anderen te redden.

Opbouw

Redden doen we in eerste instantie vanaf de kant met bijvoorbeeld een bal of een touw. Veilig redden in het water is de volgende stap. Uiteindelijk werken de kinderen met professionele reddingsmaterialen, zoals de rescuetube en het rescueboard en leren zij levensreddende EHBO. Na de Jonge Redders opleiding stromen de kinderen door naar de vervolgopleiding Lifeguard, waar de stap naar de strandbewaking wordt gezet.

We doen meer…

Naast de zwemlessen organiseert de vereniging jaarlijks een uitgebreid activiteitenprogramma voor de jeugd. De onderlinge sfeer binnen de KRB is hecht. Werken in teams, plezier maken en elkaar helpen waar dat nodig is zijn belangrijke waarden in onze club. Uiteindelijk wordt er door iedereen hard gewerkt om onze kerntaak, de veiligheid op het strand en in de zee, te waarborgen. Lid zijn van de KRB is een avontuur voor jong en oud.

Meedoen?

Als je nog geen lid bent, is het mogelijk om 1 proefles te volgen. Daarna kun ervoor kiezen om lid te worden van de Katwijkse Reddingsbrigade. Je kan je inschrijven via het aanvraagformulier op de website. Het lidmaatschap kost €17,- per jaar.

Entreeprijs voor de zwemlessen bedraagt €2,50 per week. Hiervoor kunt u bij de kassa van de KRB in het zwembad of via mijn.krb.nl een 10-rittenkaart kopen van €25,-. U kunt daar alleen met de Pin (contactloos) betalen.

Om een opleiding te kunnen beginnen is zwemdiploma A en B vereist.

Om de kwaliteit te blijven waarborgen kunnen de groepen niet groter worden dan 40 kinderen. Kinderen die na 1 januari lid van de KRB worden kunnen niet meer deelnemen aan het examen van dat seizoen. Elk seizoen wordt afgesloten met een examen avond waarop de geleerde reddingen getoetst worden en verdienen de kinderen een diploma bij het juist uitvoeren van de reddingen.

Corona

In tijden van Corona gaat het allemaal net iets anders dan dat wij gewend zijn. Om goed met de nieuwe richtlijnen om te kunnen gaan, is het noodzakelijk om een protocol te schrijven. De huidige regels laten alle zwemmers weer toe en ook in beperkte mate het publiek. Dit protocol moet voorzien in richtlijnen voor in het zwembad en gelden tot minimaal 20 september. Zwembad Aquamar voorziet in looppaden, deze looppaden moeten wij hanteren. En ten alle tijden moet er voldoende (1.5 meter) afstand worden gehouden (ook in de rijen voor de kassa). Daar waar geen 1.5 meter afstand gehouden kan worden blijft het dragen van een mondkapje geadviseerd. De rij zal voor de ingang zijn en je mag naar binnen na toestemming van een vrijwilliger van de KRB, om drukte binnen te voorkomen.

Aanvang

Bij het betreden van het zwembad moeten de volgende maatregelen in acht worden genomen:

 • Bij Klachten zoals omschreven door het RIVM blijft je thuis
 • De toegangsrij staat buiten opgesteld en houdt je stempelkaart paraat
 • 5 min voor aanvang van de les mag je naar binnen
 • Zwemkleding trek je thuis alvast aan, zodat je op tijd bij de les bent
 • Neem je kleding, in een tas, mee naar het zwembad, laat niets achter in de kleedruimtes
 • Koop je stempelkaart bij voorkeur online, of ruim voor aanvang.

Op deze manier willen wij voorkomen dat er een te grote drukte ontstaat in de kleedkamers.

Kassa

Contant geld wordt niet geaccepteerd, wel is er een mogelijkheid tot pinnen. De entree van het zwembad wordt bepaald door middel van een stempelkaart. Deze kaart is te bestellen via mijn.krb.nl of te koop in het zwembad. De Entree wordt gesplitst in 2 loketten:
Loket 1: Pin, Afgifte Stempelkaart en inschrijving.
Loket 2: Entree zwembad (alleen te passeren met een stempelkaart)
Indien je al een stempelkaart hebt, dan kan je direct doorlopen naar loket 2.
Wil je voor aanvang een kaart kopen, geef dat dan aan bij de vrijwilliger aan de deur.

Omkleden

De kinderen komen het zwembad binnen. Per gezin stellen wij dat er 1 ouder mee mag naar de
omkleedruimtes. Nadat het kind omgekleed is, neemt de ouder de kleding mee naar huis/ of neemt
het kind de kleding mee het zwembad in. Indien het kind de kleding mee neemt het zwembad in, dan moet dit in een tas zitten. Er mogen geen kleding stukken achterblijven in de omkleedruimtes.
Ook mag er geen gebruik gemaakt worden van de lockers. Na het omkleden dienen de ouders de kleedhokken te verlaten via de aangegeven route richting.

Tijdens de les

Het is mogelijk om tijdens de lessen weer te komen kijken op de tribune, hierbij dient men wel de regels van het zwembad aquamar in acht te nemen. Bij het betreden en verlaten van de tribune dient men een mondkapje te dragen. Op de tribune zijn vaste zitplaatsen gemarkeerd, hier dient men dan de hele les te blijven zitten.

Douchen

De huidige regelgeving schrijft voor dat er beperkt gebruik gemaakt mag worden van douches. Om ophoping en wachtrijen te voorkomen adviseren wij om thuis te douchen.

Na de les

Na de les is er de mogelijkheid om het kind te helpen met omkleden. Vanaf het tijdstip dat de les eindigt mogen de ouders doorlopen. De kinderen worden door de instructeurs naar de kleedhokken gebracht. Kleed je snel om en blijf niet hangen in de kleedruimtes of op de gangen, dit om contact met andere groepen zo gering mogelijk te houden. Verder gelden dezelfde regels als tijdens het omkleden.

Horeca

Bezoekers die gebruik willen maken van het restaurant dienen zich bij binnenkomst te
melden bij de receptie t.b.v. registratie en een gezondheidscheck. En in het restaurant dient men plaats te nemen op de daarvoor aangewezen (vaste) zitplaatsen. Het is bezoekers niet toegestaan om tafels en/of stoelen te verschuiven. Bij drukte moet men in de centrale hal of buiten wachten tot er voldoende ruimte is.

 

De diplomalijnen Jonge Redders en Junior Lifeguard zijn ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB). Meer informatie is te vinden op www.jongeredders.nl.

Zwemtijden

September t/m juni
Woensdagavond, zwembad Aquamar:

 • 18:15-19:00 uur:
  Jonge Redders Brons 1 (6 jaar)
  Jonge Redders Brons 2 (7 jaar)

 • 19:00-19:45 uur:
  Jonge Redders Zilver 1 (8 jaar)
  Jonge Redders Zilver 2 (9 jaar)

 • 19:45-20:30 uur
  Jonge Redders Goud 1 (10 jaar)
  Jonge Redders Goud 2 (11 jaar)

 • 20:30-21:15 uur:
  Jonge Redders Goud 3 (12 jaar)
  Jonge Redders Goud+ (13 jaar)
  Junior Lifeguard Brons (14 jaar)
  Junior Lifeguard Zilver (15 Jaar)
  Junior Lifeguard Goud (16 jaar)

 • 21:15-22:00 uur:
  Trimgroep (v.a. 17 jaar)

De genoemde leeftijden zijn richtlijnen, voor meer informatie over de indeling van de groepen kunt u op contact opnemen met Jolanda Korndorffer (zie contactpagina).

Instromen kan vanaf september tot december. Na januari kun je niet meer instromen.