Update omtrent de zwemlessen: In verband met de corona lockdown vervallen de komende tijd alle zwemlessen.

Zwemopleidingen


In een waterrijk land als Nederland is goed leren zwemmen van groot belang. Niet alleen om zelf plezier in het water te kunnen beleven, maar ook om jezelf te kunnen redden in een noodsituatie.
Bij de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) leren kinderen op een leuke manier hoe zij veilig op en rond het water kunnen zijn. Daarnaast wordt de basis gelegd voor het zwemmend redden.

Jonge redders

Sinds 2015 werkt de KRB met de diplomalijn Jonge Redders. Dit is een nieuwe, leuke manier om kinderen alle kindaspecten van waterveiligheid bij te brengen. De kinderen leren nog beter te zwemmen, werken aan de conditie en ontwikkelen vaardigheden die nodig zijn om zichzelf (survival) en anderen te redden.

Opbouw

Redden doen we in eerste instantie vanaf de kant met bijvoorbeeld een bal of een touw. Veilig redden in het water is de volgende stap. Uiteindelijk werken de kinderen met professionele reddingsmaterialen, zoals de rescuetube en het rescueboard en leren zij levensreddende EHBO. Na de Jonge Redders opleiding stromen de kinderen door naar de vervolgopleiding Lifeguard, waar de stap naar de strandbewaking wordt gezet.

We doen meer…

Naast de zwemlessen organiseert de vereniging jaarlijks een uitgebreid activiteitenprogramma voor de jeugd. De onderlinge sfeer binnen de KRB is hecht. Werken in teams, plezier maken en elkaar helpen waar dat nodig is zijn belangrijke waarden in onze club. Uiteindelijk wordt er door iedereen hard gewerkt om onze kerntaak, de veiligheid op het strand en in de zee, te waarborgen. Lid zijn van de KRB is een avontuur voor jong en oud.

Meedoen?

Als je nog geen lid bent, is het mogelijk om 1 proefles te volgen. Daarna kun ervoor kiezen om lid te worden van de Katwijkse Reddingsbrigade. Je kan je inschrijven via het aanvraagformulier op de website. Het lidmaatschap kost €17,- per jaar.

Entreeprijs voor de zwemlessen bedraagt €2,50 per week. Hiervoor kunt u bij de kassa van de KRB in het zwembad of via mijn.krb.nl een 10-rittenkaart kopen van €25,-. U kunt daar alleen met de Pin (contactloos) betalen.

Om een opleiding te kunnen beginnen is zwemdiploma A en B vereist.

Om de kwaliteit te blijven waarborgen kunnen de groepen niet groter worden dan 40 kinderen. Kinderen die na 1 januari lid van de KRB worden kunnen niet meer deelnemen aan het examen van dat seizoen. Elk seizoen wordt afgesloten met een examen avond waarop de geleerde reddingen getoetst worden en verdienen de kinderen een diploma bij het juist uitvoeren van de reddingen.

Corona

Zwembad Commissie
Op 2 september gaan de zwemlessen weer van start. In verband met de Corona richtlijnen zijn er regels opgesteld voor het deelnemen aan de lessen. Wij hebben uw/jullie inzet hiervoor nodig.

Verantwoord zwemmen ten tijde van Corona
Tijdens Corona gaat alles net iets anders dan wij gewend zijn. Om goed met de nieuwe richtlijnen om te kunnen gaan, is het nodig om strikte regels na te leven in het zwembad. Zwembad Aquamar voorziet in looppaden, deze looppaden moeten wij hanteren.
Teruglopen van de kleedruimtes naar de kassa kan en mag dus niet. En te allen tijde moet er voldoende (1,5 meter) afstand worden gehouden (ook in de rijen voor de kassa). De rij zal buiten voor de ingang zijn en je mag naar binnen na toestemming van een vrijwilliger van de KRB, om drukte binnen te voorkomen.

Aanvang
Om een vlotte overgang van lesuren te garanderen hebben wij een inlooptijd ingesteld. Deze tijd begint een kwartier voor het starten van de les, deze tijd stopt vijf minuten voor het starten van de les.
Indien een kind te laat is, kan het niet meer deelnemen aan de les. Op deze manier willen wij voorkomen dat er een te grote drukte ontstaat in de kleedkamers.

Kassa
Contant geld wordt niet geaccepteerd, wel is het mogelijkheid te pinnen. Het is de bedoeling dat een stempelkaart wordt aangeschaft, waarmee men toegang krijgt tot het zwembad. Deze kaart is te bestellen via mijn.krb.nl of te koop in het zwembad. De entree wordt gesplitst in twee loketten:
Loket 1: Pin, Afgifte Stempelkaart en inschrijving.
Loket 2: Entree zwembad (alleen te passeren met een stempelkaart)

Omkleden
De kinderen komen het zwembad binnen. Per gezin mag één ouder mee naar de omkleedruimtes. Nadat het kind omgekleed is, neemt de ouder de kleding mee naar huis / of neemt het kind de kleding mee het zwembad in. Indien het kind de kleding meeneemt het zwembad in, dan moet dit in een tas zitten. Er mogen geen kledingstukken achterblijven in de omkleedruimtes.
Ook mag er geen gebruik gemaakt worden van de lockers. Na het omkleden dienen de ouders het zwembad gelijk te verlaten via de aangegeven route richting de nooduitgang (dus niet teruglopen naar de kassa’s/hoofdentree)

Tijdens de les
Er is tot nader bericht nog geen mogelijkheid om te blijven kijken tijdens de les.

Douchen
De huidige regelgeving schrijft voor dat er geen gebruik gemaakt mag worden van douches tenzij het aparte douchecabines zijn. Zwembad Aquamar voorziet hier niet in. Douchen voor en na het zwemmen kan dus niet plaatsvinden.

Na de les
Na de les is er de mogelijkheid om het kind te helpen met omkleden. Vanaf het tijdstip dat de les eindigt mogen de ouders doorlopen. De kinderen worden vijf minuten na de les naar de kleedhokken gebracht door de instructeurs. Dit om contact met andere groepen zo gering mogelijk te houden. Verder gelden dezelfde regels als tijdens het omkleden en dient men via de nooduitgang het zwembad te verlaten.

 

De diplomalijnen Jonge Redders en Junior Lifeguard zijn ontwikkeld door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Wassenaarse Reddingsbrigade (WRB). Meer informatie is te vinden op www.jongeredders.nl.

Zwemtijden

September t/m juni
Woensdagavond, zwembad Aquamar:

 • 18:15-19:00 uur:
  Jonge Redders Brons 1 (6 jaar)
  Jonge Redders Brons 2 (7 jaar)

 • 19:00-19:45 uur:
  Jonge Redders Zilver 1 (8 jaar)
  Jonge Redders Zilver 2 (9 jaar)

 • 19:45-20:30 uur
  Jonge Redders Goud 1 (10 jaar)
  Jonge Redders Goud 2 (11 jaar)

 • 20:30-21:15 uur:
  Jonge Redders Goud 3 (12 jaar)
  Jonge Redders Goud+ (13 jaar)
  Junior Lifeguard Brons (14 jaar)
  Junior Lifeguard Zilver (15 Jaar)
  Junior Lifeguard Goud (16 jaar)

 • 21:15-22:00 uur:
  Trimgroep (v.a. 17 jaar)

De genoemde leeftijden zijn richtlijnen, voor meer informatie over de indeling van de groepen kunt u op contact opnemen met Jolanda Korndorffer (zie contactpagina).

Instromen kan vanaf september tot december. Na januari kun je niet meer instromen.